Edwin Kroon RB

  • Register Belastingadviseur

"Voor zeer persoonlijke dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, verenigingen, stichtingen en particulieren."

Tips en Adviezen in 2003 t/m 2006

Huwelijksgoederenregime en ondernemerschap voor de omzetbelasting

Dat het huwelijksgoederenregime van belang kan zijn bij verschillende aspecten van het ondernemerschap is al bekend. Het Hof van Justitie heeft echter onlangs aangegeven dat het geen gevolgen heeft voor de aftrek van voorbelasting, ook niet als de factuur aan beide echtgenoten is gezonden.

In de Nederlandse jurisprudentie was het al een uitgemaakte zaak: het huwelijksgoederenregime heeft geen invloed op de aftrek van voorbelasting van ondernemers. Wat het Hof van Justitie zegt, weegt echter zwaarder dan wat de Nederlandse rechter zegt. Als het Hof van Justitie een uitspraak doet, dan moet de Nederlandse rechter dit overnemen. Voor wat betreft de aftrek van voorbelasting en het huwelijksgoederenregime heeft het Hof van Justitie recent de lijn van de Nederlandse rechter gevolgd.

In de zaak ging het om een ondernemer, die een eigen woning had laten bouwen. In die woning was ook een werkruimte voor hem gecreƫerd. De kosten van deze werkruimte wilde hij in aftrek brengen, alsook de voorbelasting die drukte op dat deel van het huis. In Duitsland werd dit geweigerd, omdat het huis niet alleen van hem was, maar ook van zijn echtgenote. De echtgenote was geen ondernemer, en daarom wilde men geen volledige teruggaaf verlenen van de op de werkruimte betrekking hebbende voorbelasting. Bovendien was de factuur aan hen beiden opgemaakt, en daarmee werd niet voldaan aan de factuurvereisten. Dit zou voor een Nederlandse inspecteur ook reden kunnen zijn om de aftrek te weigeren. Het Hof van Justitie heeft aangegeven dat in dit geval geen sprake kon zijn van fraude of misbruik. Daarom was het niet zo heel belangrijk dat de factuur aan zowel de ondernemer als zijn echtgenote was gericht. Ook het feit dat de werkruimte niet 100% eigendom van de ondernemer was, deed er niet aan af dat hij alle voorbelasting in aftrek mocht brengen.

TIP
Hoewel het in dit geval goed is gegaan, blijft het van belang aandacht te besteden aan de aan u uitgereikte facturen op het moment dat u meent recht te hebben op aftrek van voorbelasting in de BTW. Laat uit voorzichtigheidsoverwegingen de factuur altijd op uw eigen naam stellen, of indien van toepassing op de naam van uw onderneming. Onnodig geprocedeer kan hierdoor voorkomen worden.

Terug

Nieuwsbrieven | Tips & Adviezen

Nieuwsbrieven van uw SRA - Kantoor

Archief

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, wordt iedere aansprakelijkheid uitgesloten voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site (links) beschikbaar is.

Although at composing the contents of this site the extreme care has been pursued, every liability is excluded for inadequacies, incompletions and possible impact of acting on the basis of information which is on or by means of this site (links) available.

Terug naar boven